Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dny lidové architektury přiblížily lidové stavby Libereckého kraje

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 25. 07. 2016 16:30

Sdílet článek

Vesnické stavby pro Liberecký kraj se o uplynulém víkendu 23. – 24. července otevřely veřejnosti. Hlavní program Dnů lidové architektury se v sobotu uskutečnil na Vísecké rychtě v Kravařích, největší roubené stavbě Libereckého kraje. Součástí bylo i slavnostní vyhlášení soutěže Památka roku 2015, kterou Liberecký kraj vyhlásil úplně poprvé jako ocenění příkladným vlastníkům. Šek za první místo ve výši 50.000 Kč získala společnost FKP Frýdlant, s. r. o., která úspěšně zrealizovala projekt obnovy sýpek hospodářského dvora bývalého zámku Černousy.

V Kravařích byl po celý den připraven program pro rodiny s dětmi v podobě tvořivých dílniček, představení divadla AGNEZ a koncertů kapely Exil 51 a Farewell. Návštěvníci se také mohli seznámit s knihou Lidové stavby Libereckého kraje, a jejími autory, která může být právě inspirací k dalším výletům.

V rámci letošního 3. ročníku Dnů lidové architektury bylo zdarma zpřístupněno celkem 13 objektů. Většina z nich patří soukromým vlastníkům a nejsou tak běžně přístupné veřejnosti. Kromě prohlídek objektů byl na některých místech připraven i doprovodný program.

„Dny lidové architektury letos pořádal Liberecký kraj již potřetí. Cílem celé akce je přitáhnout pozornost široké veřejnosti na lidovou architekturu Libereckého kraje, která je specifická a stojí za to ji vidět a něco se o ní dozvědět,“ říká Hana Maierová, statutární náměstkyně hejtmana pověřená řízením resortu cestovního ruchu, památkové péče a kultury, která si sobotní program na Vísecké rychtě v Kravařích nenechala ujít.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky