Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman Martin Půta: Atmosféra na turnovské škole rozhodně není optimální

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 29. 07. 2016 13:11
  • Školství

Sdílet článek

Na pozvání odborové organizace Obchodní akademie, Hotelové školy a Střední odborné školy v Turnově v čele s předsedou panem Marcelem Fišerou jsem se ve středu 27. července zúčastnil společného jednání. Schůzka byla však původně určena pouze pro jednu část zaměstnanců školy. Ta druhá o takovém setkání nic netušila a dozvěděla se o něm jen náhodou, hodinu před jeho začátkem. Už to je pro mě důkazem toho, že ve škole není něco v pořádku.

Přesvědčil jsem se, že tady panuje bez nadsázky vyhrocená a nepřehledná situace. Na základě středeční schůzky jsem posílil svůj názor, že nejlepším řešením je školu rozdělit na dva samostatné subjekty a dát oběma šanci začít znovu a lépe. Budu o tom na srpnovém jednání přesvědčovat krajské zastupitele.

Liberecký kraj se vážnou situací ve škole intenzivně zabývá od loňského roku, kdy proběhlo podle mého názoru velmi nešťastné a nepovedené sestěhování školy do jedné budovy. O tomto kroku navíc rodiče, žáci a řada učitelů nebyla v dostatečném předstihu adekvátně informována. Celá věc nebyla ani dostatečně projednána s městem Turnov.

Několikrát jsem se sešel s vedením jak školy, tak i města Turnov, hovořil jsem o problému a postoji kraje na setkání s občany. V září loňského roku se k této věci uskutečnilo společné setkání za účasti žáků, rodičů, učitelů, kde jsem se snažil všem zúčastněným situaci vysvětlit. Bohužel po schůzce nedošlo k uklidnění situace. Ta se naopak v posledních týdnech dále vyhrocuje.

Rada kraje na svém jednání 19. července odsouhlasila návrh rozdělení školy na dvě samostatné organizace. To v praxi znamená, aby hotelové obory byly vyučovány v samostatné škole v budově ve Zborovské ulici a technické obory na integrované škole v Alešově ulici. Chci především žáky a jejich rodiče ujistit o tom, že školu, kterou zřizujeme, rušit nehodláme a ani jsme to nikdy neměli v úmyslu. Jedna škola se pouze rozdělí na dvě.

Odpovědi na všechny technické a provozní otázky dostanou zástupci obou odborových organizací, které na škole fungují i zástupci zaměstnanců, na společném jednání, které se uskuteční ve středu 3. srpna v sídle kraje. Chci, aby všichni zúčastnění znali odpovědi na své otázky ještě před zasedáním Rady Libereckého kraje, která se dalším postupem bude zabývat 16. srpna.

Při odchodu z budovy školy se na mě ve středu obrátil jeden z žáků s otázkou, proč chceme tuto školu zrušit. Snažil jsem se mu vysvětlit, že o žádném zrušení jak školy, tak oborů nejednáme, že se jen na budovách školy objeví jiný název. Následně do objektu v Alešově ulici začali vcházet rozladění rodiče žáků s tím, že si je na dnešek pozvala paní ředitelka, aby je informovala o zrušení. Byl jsem velmi překvapený, protože jsem o jejich schůzce předem nevěděl, a to i přesto, že jsme předtím dvě hodiny na stejném místě s některými zaměstnanci a paní ředitelkou jednali. Pro mě je to opět ukázka toho, že paní ředitelka Lednejová komunikaci jak uvnitř školy, tak navenek nezvládá.

S názorem na aktuální situaci školy z pohledu zástupce jejího zřizovatele jsem seznámil žáky, rodiče a zaměstnance prostřednictvím otevřeného dopisu, který byl všem zainteresovaným odeslán po středečním setkání v Turnově. Mým cílem je uklidnění situace a především zajištění kvalitního vzdělání pro všechny žáky na integrované škole a na hotelové a obchodní škole.

Martin Půta
hejtman Libereckého kraje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky