Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Známe nejlepší knihovníky a knihovny roku v Libereckém kraji

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 08. 12. 2016 14:42

Sdílet článek

Ceny pro nejlepší knihovny, knihovnice a knihovníky, jako každý rok v předvánočním čase, udělovali v úterý 6. prosince v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Na slavnostní události se sešlo přes 70 knihovníků a zástupců obcí.  Ceny putovaly do Zahrádek, Rádla, Heřmanic, Poniklé, Lučan nad Nisou, Plavů a Liberce. 

Vyhlašovatelem soutěže o cenu „Nejlepší knihovna Libereckého kraje“ je Liberecký kraj ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou (KVK) v Liberci. Oceňovány jsou knihovny jednou za dva roky. Regionální organizace Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP) Libereckého kraje již popáté také předala ocenění „Knihovník / Knihovnice Libereckého kraje“. 
„Říká se, že život v obci dělá škola a hospoda, ale podle mého názoru také knihovna. Je prostorem nejen pro vzdělávání a kulturu, ale i místem, kde se mohou lidé potkat a pohovořit. Dobré knihovny disponující většími prostory nenabízí pouze půjčování knih, ale mají i další rozměr a slouží jako výstavní prostory nebo zázemí pro setkávání spolků či pořádání akcí pro děti i dospělé. O to větší hodnotu má podpora obcí a měst směrem k těmto knihovnám,“ říká Květa Vinklátová, radní pověřená řízením resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Do soutěže Nejlepší knihovna Libereckého kraje byly z každého okresu, v souladu s pravidly soutěže, nominovány tři knihovny. Z nich soutěžní komise složená ze zástupců z pověřených knihoven KVK v Liberci a Libereckého kraje vybrala čtyři vítězné knihovny. 
Nominované knihovny:
Českolipsko:
•    Místní knihovna v Zahrádkách, knihovnice Ivana Cedrychová
•    Místní knihovna ve Stvolínkách, knihovnice Jindra Hejdová
•    Místní knihovna Dubá, knihovnice Lucie Heringová
Jablonecko:
•    Městská knihovna Lučany nad Nisou, knihovnice Zdena Lédlová
•    Obecní knihovna Rádlo, knihovnice Miroslava Černá
•    Městská knihovna Tanvald, knihovnice Valentyna Kubáčková, Martina Hejduková
Liberecko:
•    Místní lidová knihovna v Heřmanicích, knihovnice Ivana Čejková
•    Místní knihovna ve Svijanech, knihovnice Šárka Kalferstová
•    Místní knihovna ve Višňové, knihovnice Hana Ševčíková

Semilsko:
•    Městská knihovna Jaroslava Havlíčka Jilemnice, vedoucí knihovny Václava Zvelebilová
•    Místní knihovna v Poniklé, knihovnice Ludmila Višňáková 
•    Místní knihovna v Mříčné, knihovnice Anna Větrovcová
Zástupci všech nominovaných knihoven převzali pamětní listy a drobné dary. Vítězné knihovny získaly diplom a odměnu ve výši 10.000 Kč.

Oceněné knihovny:
•    Místní knihovna v Zahrádkách, knihovnice Ivana Cedrychová
•    Obecní knihovna Rádlo, knihovnice Miroslava Černá
•    Místní lidová knihovna v Heřmanicích, knihovnice Ivana Čejková
•    Místní knihovna v Poniklé, knihovnice Ludmila Višňáková 

Cena Knihovník / Knihovnice Libereckého kraje roku 2016 
Regionální organizace Svazu knihovníků a informačních pracovníků Libereckého kraje již popáté udělovala ocenění nejlepším knihovnicím/knihovníkům, kteří v uplynulém období dosáhli výjimečných výsledků v knihovnách Libereckého kraje, realizovali zajímavou aktivitu nebo se trvale věnovali činnostem, které přispěly k rozvoji obce nebo knihovnictví samotného.  Cílem a smyslem tohoto projektu je upozornit veřejnost na osobnosti, které za těmito aktivitami stojí a poděkovat jim za jejich práci.  Soutěž byla opět vyhlášena ve dvou kategoriích – Knihovník/Knihovnice roku a Celoživotní přínos knihovnictví v Libereckém kraji. Návrhy zasílali především knihovníci, nechyběly ani hlasy starostů jednotlivých obcí, kteří ukázali, že si dobré práce v knihovnách váží. 
Knihovník/knihovnice roku 2016 za celoživotní přínos knihovnictví v Libereckém kraji
Anna Lišková z Místní knihovny Plavy 
Knihovník/knihovnice roku 2016 za celoživotní přínos knihovnictví v Libereckém kraji
Zdena Lédlová z Městské knihovny v Lučanech nad Nisou 
Knihovník/knihovnice roku 2016 Libereckého kraje za dlouholetou úspěšnou realizaci projektu „Děti čtou nevidomým dětem“ 
Radka Vojáčková - Krajská vědecká knihovna v Liberci

K tradičním pořadatelům akce patří Regionální organizaci Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP) a Krajská vědecká knihovna v Liberci, v letošním roce opět připojil Liberecký kraj.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky